23 Mayıs 2014 Cuma

Ofiste Masa Başında Çalışıyorsanız Bunlara Dikkat...



Ofis ortamında masa başında çalışanların ortak derdi kilo alma problemidir. İşlerdeki yoğunluk yüzünden çoğu zaman öğünlerimizi masa başında yemek zorunda kalırız. Sonuç dengesiz beslenme olur ki, en başta nasıl beslendiğimize dikkat etmeliyiz. Gün boyunca hareket etmediğimiz için yediğimiz yemeklerdeki kalorileri tüketmemiz imkansız hale gelir. Sonuçta bu hatalarımız bize göbek, basen veya kalça olarak geri döner.

Aslında masa başında çalışanların, çok kolay birkaç öneri ile kilo almaması, hatta kilo vererek ideal bedene dönmesi bile mümkün... Aşağıdaki altın kuralları bir okuyup hayata geçirmeyi başarırsanız farkı mutlaka göreceksiniz.

Çalışırken ekmek yemeyelim

Masa başında çalıştığımız, bedenen çalışmadığımız için, yemek yerken ekmekten uzak durmak çok önemli... Gerekirse daha çok yemek yiyelim fakat doymak adına ekmek yemeyelim. Yaklaşık 3 gün içinde vücudunuzun bu yeni duruma alışacağından emin olabilirsiniz.

Ofis içerisinde kısa yürüyüşler

İş yoğunluğuna kendimizi kaptırıp hareketsiz kaldığımızda sindirim sistemimizin çalışması yavaşlar. Bağırsakların içerisindeki yiyecekleri vücut içine emmek için, az da olsa hareket etmemizde yarar var. Bu nedenle ofis içerisinde kısa yürüyüşlerle bağırsaklarımızın harekete geçmesine destek verelim.

Bilgisayar başında küçük hareketler

Gün içerisinde masa altında bacaklarımızı karnımıza doğru çekip bıraksak bile hiç yoktan iyidir. Ara sıra da yerimizden kalkıp 2 - 3 adım atabiliriz.

Sabah kahvaltısı önemli...

Sabah kahvaltımızı ve öğlen yemeğimizi asla atlamayalım. Kahvaltı ve öğle yemeği arasında en az beş saat aralık olmalı... Her iki öğüne de önem vermeli, az da olsa birşeyler yemeliyiz.

Akşam yemeğinde tehlikeye dikkat...

Akşam yemeği için iyice acıkmayı beklemeliyiz. Akşam eve döndüğümüzde sanki yemeye mecburmuşuz gibi davranmayalım. Bir başka deyişle yemeklere aç kurtlar gibi saldırmayalım.

Saatler 17:00'yi gösterince...

Masa başında çalışıyorsak saat 17:00 - 18:00 civarı tehlike sinyalleri gelir. O saatlerde midemizin kazındığını hissederiz ama bu acıkma aslında yemek isteği değil, hareket etme açlığıdır. Saat 17:00 - 18:00 civarında acıkma hissedersek süt, ayran, yoğurt gibi sıvı ve hazmı kolay bir yiyeceği tercih edelim. Acıkma geçtiyse tekrar iyice acıkıncaya kadar bekleyelim.

Abur cubur yok

Akşam, hazmı zor olduğu ve sabaha kadar sindirim sistemimizi meşgul edeceği için, meyve, salata ve kuru yemişlerden uzak duralım, bu tür yiyecekleri yemeyelim. Hazmı kolay pişmiş bir sebze yemeği, çorbayı veya pişmiş bir yemeği tercih edelim.

Televizyona çakılıp kalmayalım

Zaten bütün gün masa başında bilgisayar ekranı karşısında oturuyoruz. Bir de akşam saatlerinde televizyon karşısında oturmanın ne alemi var? Hiç olmazsa reklam aralarında ev içinde tur atalım. En az 10 dakika sürecek bir ritmik yürüyüş yapalım veya bisiklet çevirelim.

Yatmadan önce küçük hareketler...

Akşam yatmadan hemen önce 3-5 dakika vücudumuzu silkeleyelim, ayaklarımız yerden kesilmeden zıplıyormuş gibi yapalım. Bu hareket gece uyuduğumuzda bağ dokusunda sallanan ve gevşemiş bölgelerde kolajen oluşmasını uyarır, kalça ve göbek bölgesinin sıkılaşmasını sağlar.

Uyumakta geç kalmayalım

Gece çok geç uyumamaya çalışalım. Kendimizi Facebook veya Twitter keyfine fazla kaptırırsak uyumakta da gecikiriz. Vücudun tekrar yapılanabilmesi için, gece 23:00 ile 02:00 arasında en az bir saat uyuyor olmamız gerektiğini unutmayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder