29 Nisan 2014 Salı

Pisa Kulesi Neden Eğik Duruyor?



İtalya'ya giden var, gitmeyen var, gidemeyen var. Bu ülkeye gitsin, gitmesin herkes Pisa Kulesi'nin eğik olduğunu bilir ama neden eğik durduğunu bilen yok gibidir. "Pisa Kulesi neden eğik?" sorusunun cevabını merak edenler, aşağıdaki yazıyı buyursun, okusunlar.

İtalya'nın Floransa kentinde bulunan Pisa Kulesi'nin inşaatına 1173 yılında başlandığı biliniyor. Orijinal hali çan kulesi işlevi görecek şekilde tasarlanmış ve bugün de 7 tane çan bulunuyor. Babil Kulesi'ne benzer şekilde inşa edilmiş olan bu kulenin 294 basamak çıkılarak ulaşılıyor.

Pisa Kulesi'nin ilk iki katı eğik değildir. Üçüncü kattan itibaren eğim başlar. Neden eğildiğini ilk başka hiç kimnse fark edemez. Bunu ilk gören de kulenin mimarı olur. Ancak bu eğilmenin sebebini o da çözemez. Toprak yapısının elverişsiz olduğunun ortaya çıkmasıyla tedbir alınmaya başlanır. Tam da o sırada Floransa ile Roma kentleri arasında savaş başlayınca 1 yüzyıl kadar inşaat durur.

1272 yılında savaş biraz aralanır gibi olunca kulenin inşaatına yeniden başlanır. Bu arada kulenin eğilmeye devam ettiği kayıtlara geçer. 1284 yılında yine savaş nedeniyle inşaatı duran kule, 1370 yılında 60 metre yüksekliğe ulaşır ve resmi olarak tamamlanır.

Kulenin eğikliği üzerine bugüne kadar pek çok araştırma yapıldı. Uzmanlar bu eğimin sebepleri konusunda farklı görüşler ileri sürüyorlar. 1173 yılında atılan temel genel olarak mermer ve kireçten oluşuyor. Yuvarlak bir temel üzerine inşa edilen kule ince kum, deniz kabukları ve kil üzerine inşa edilmiş. Kulenin güney tarafındaki toprak daha sıkıştırılabilir bir yapıya sahip... Bu yapıdan dolayı Pisa Kulesi ıllar geçtikçe batmak yerine eğilmeye başlar.

20. yüzyılda yapılan incelemeler bu eğikliğin kule inşa edildikten sonra ortaya çıktığını gösteriyor. Toprak katmanları üzerinde yapılan araştırmalar ise yer altı sularının killi toprağı alıp götürdüğü yönünde sonuçlar ortaya koyuyor. Kısacası Pisa Kulesi hala orada, ama neden eğik durduğu günümüzde bile tam olarak açıklamıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder