30 Nisan 2014 Çarşamba

Siz Hiç Guava Meyvesi Yemiş miydiniz?



Enerji içeceklerini seviyorsanız günün birinde guava meyveli enerji içeceğiyle karşılaşmanız an meselesidir. Ülkemizde tropikal meyveli enerji içeceklerinin hızla çoğaldığını düşünecek olursak, şimdiye kadar tadına bakmamış olmanız kabahat... Bu meyvenin o kadar farklı bir tadı vardır ki: mangoya da, ananasa da, hindistan cevizine de benzemez. Bugüne kadar tadına bakmış olanlar zaten bilir o lezzeti ama henüz tatmayanlar için guavayı bir anlatalım.

Yaklaşık 100 kadar çeşidi bulunan guava meyvesinin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın kuzeyi, yani Kolombiya ve Brezilya... Ayrıca Güney Asya ülkelerinde, Karayipler'de ve bazı Afrika ülkelerinde de yetiştiriliyor. Türkiye'de ise an itibariyle guava ekimi yapılamıyor ama yabancı ülkelerden bol bol ithal edilerek keyfimize sunuluyor.

Keyfi de tamam da, sağlığa yararları var mıdır diye soranlara, içindeki antioksidan oranının yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bol miktarda C vitamini ve likopen içermesi nedeniyle bir vitamin deposudur. (Likopen, karpuza ve domatese kırmızı rengnini veren antioksidan karatenoide deniyor)



Özellikle kırmızı veya pembe etli guava meyvelerinde daha yüksek oranda likopen bulunuyor. Yapılan araştırmalar sonucu likopenin, özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğu öne sürülüyor.

Ayrıca betakaroten, potasyum ve çözülebilir lif açısından da oldukça zengin... Bu yüzdendir ki, kolesterol düzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında büyük ölçüde katkı sağlıyor. İçeriğindeki yararlı bileşenler vücutta mikroorganizmalarla savaşmada oldukça etkili... Yüksek potasyum ve pektin içeriği nedeniyle de günümüzde ishalin tedavisinde tercih edilen meyvelerden birisi olduğunu belirtelim.

Guava meyvesi, taze olarak yenebildiği gibi pişirilerek tüketilebiliyor. Ayrıca reçeli de yapılabmiliyor. Bundan başka Endonezya'ya bağlı Java adasında Guava ağacının yaprakları pirinçle birlikte pişirilerek yeniyor. Ağaç gövdesinin kolaylıkla soyulan kabukları yüzde 30 oranına kadar tanin içeriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder