5 Nisan 2014 Cumartesi

Kastamonu: Kültür Turizminde Yaşayan Tarih



Kastamonu, adeta “Yaşayan Tarih” diyebileceğimiz bir ilimiz... Son dönemlerde özellikle kültür turizminin odak noktalarından birisi haline gelen Kastamonu, ülkemizin Orta Karadeniz bölgesinde yer alıyor. Kastamonu ilimizin hem Osmanlı tarihinde, hem de Cumhuriyet tarihinde önemli yeri var. Anadolu’nun en eski şehirlerinden birisi olan Kastamonu’da antik çağ ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda tarihi esere rastlanır. Bu yönleriyle özellikle kültür turizmine ilgi duyanların mutlaka gezip görmesi gereken bir şehrimiz Kastamonu...

Kastamonu'ya Nasıl Gidilir?

Kastamonu’nun İstanbul’a uzaklığı 524 kilometredir. İstanbul’dan yola çıkanlar normal koşullarda 6 saatlik yolculuktan sonra Kastamonu’ya ulaşabilirler. İstanbul’dan çıktıktan sonra Gebze, İzmit, Adapazarı, Düzce, Bolu, Gerede, Karabük güzergahının izlenmesi gerekiyor.

Ankara’nın Kastamonu’ya mesafesi 247 kilometredir. Ankara’dan yola çıkanlar 3 saat 30 dakikalık yolculukla Kastamonu’ya ulaşabilirler. Ankara’dan Kastamonu yönüne gitmek isteyenlerin Çankırı karayolunu takip etmesi gerekiyor. Çankırı karayolundan Ilgaz ilçesine gelinir ve oradan Kastamonu’ya geçilebilir.

İzmir’in Kastamonu’ya mesafesi 828 kilometredir. Yolculuk süresi 10 saate yakındır. İzmir’den yola çıkanların Ankara üzerinden Kastamonu’ya ulaşması gerekiyor.

Kastamonu’ya hava yoluyla da gitmek mümkündür. Uzunyazı mevkiinde bulunan Kastamonu Havaalanının inşaat çalışması 1990 yılında tamamlandığı halde uçak seferi düzenlenmediği için uzun yıllar atıl durumda kalmıştı. 2013 yılı nisan ayında İstanbul’dan Kastamonu’ya yeniden başlayan uçak seferleri günde iki kez olmak üzere yapılıyor.

İsteyenler Kastamonu iline deniz yoluyla da ulaşabilirler. İstanbul – Hopa arasında düzenli sefer yapan gemiler İnebolu limanına uğruyor. İnebolu’ya indikten sonra karayoluyla Kastamonu’ya gidilebilir.



Kastamonu'da Turizm

Kastamonu ve çevresinin turizm potansiyeli 6 başlık altında toplanıyor. Bunlar sırasıyla orman ve yayla turizmi, deniz turizmi, tarihi eser ve kültür turizmi, mevsim turizmi (kış sporları), atlı ve yaya yürüyüş turizmi ve gastronomi turizmi...

Kastamonu ilinin özellikle orta ve kuzey kesimleri ormanlarla kaplı... Doğanın bozulmamış bütün güzellikleriyle turistleri bölgeye davet ediyor. Karlı tepelerin eteklerinde başlayan yeşil örtü şeklinde uzanan yamaçların arasındaki derin vadiler, bölgeye gelenler için eğlenme, avlanma ve dinlenme imkanları sunuyor.

Kastamonu bölgesinin kış sporları merkezi Ilgaz dağında yer alıyor. Ilgaz dağı bu bölgenin Uludağ’ı, Kartalkaya’sı, Kartepe’si olarak biliniyor. Ancak tüm tesisler henüz tam olarak tamamlanmadığı için yakın gelecekte daha büyük bir kış turizmi merkezi olması planlanıyor.

Kastamonu’nun binlerce yıl öncesine dayanan geçmişi vardır. Günümüze kadar birçok devletin yerleşim alanı oldu. Bu yüzden bölgenin hemen her köşesinde arkeolojik alanlar, ören yerleri, höyükler, tümülüsler, kaya mezarları ve tünelleri, mağara mabetleri, yaylalar ve kaleler bulunmuyor. Bunların yanısıra şehir merkezlerindeki kilise, cami, medrese, imarethane, hamam, çeşme, kervansaray, türbe, köprü, tarihi ev, yalı ve konaklar gibi anıtsal yapılar büyük ilgi çekiyor.

Kastamonu’da deniz turizminin cazibe merkezi Karadeniz kıyılarıdır. Karadeniz sahilleri, dik yamaçlar halinde denize paralel şekilde uzanıyor. Kastamonu’nun kıyı ilçe ve köyleri bu uzun sahil üzerinde yer alıyor. Kıyı şeridi boyunca birbirinden güzel koylar, körfezler, doğal limanlar ve plajlar bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder