6 Nisan 2014 Pazar

Sigara Bıraktıran Film Gösterime Girdi



Sinema salonlarında bu hafta çok farklı bir film var. 4 Nisan Cuma günü 49 sinema salonunda gösterime giren "Bırakmak İstiyorum" adlı film, dünyanın ve Türkiye'nin sigara bıraktırmaya kararlı ilk filmi özelliğiyle izleyici karşısına çıktı. "Bu hafta sonu sigarayı bırakacağınızı biliyor musunuz?" sloganıyla gösterime giren film, sigara bağımlısı haline gelen herkese özgürlüğünü geri vermeyi vaat ediyor. Üstelik bunu bir paket sigara fiyatına yapıyor.

Yönetmenliğini Yücel Yolcu’nun, yapımcılığını Böcek Film – İpek Sorak’ın üstlendiği “Bırakmak İstiyorum” filmi; Emre Üstünuçar’ın 10 yıllık terapistlik tecrübeleri ışığında sigara bağımlılığına tutulan bir ayna özelliğini taşıyor. Filmin yapımcıları, "Bugüne kadar sigarayı bırakmayı çok kez denemiş ya da hiç denememiş olmanızın bir önemi yok; bir film izleyeceksiniz ve sigarayı bırakacaksınız" gibi çok iddialı sözlerle izleyici karşısına çıkıyorlar.

Terapist Emre Üstünuçar, sigara içenlerin tüm bahanelerini yok eden “Bırakmak İstiyorum”da; sigara tiryakilerinin çok basit iki seçeneği olduğunu belirtiyor. Bunları da, "içinizdeki nikotin canavarını beslemek veya kurtulmak!" cümlesiyle özetliyor. Nikotin bağımlılığının, sigarasız geçen üç gün sonunda fiziksel olarak sona erdiğini vurgulayan Emre Üstünuçar, bu noktadaki esas meselenin, sigaranın stresi azalttığı ya da keyif verdiği gibi düşüncelere dayanan “psikolojik bağımlılık” olduğunu belirtiyor. Başarılı terapist sigara içenlere; akıl vermeden, korkutmaya çalışmadan, iğrendirme taktiklerine başvurmadan, sigaranın zararlarından bahsetmeden, sigarasız bir hayat için çok güçlü ve donanımlı olmalarını sağlayarak “bu işi kafada bitirmenin” ne olduğunu, nasıl yapıldığını aktarıyor. Sigara paketlerinin üzerinde yer alan “Sigara sağlığa zararlıdır, sigara sizi öldürür” gibi klişe sözlerin bir anlam ifade etmediğini sözlerine ekliyor.

“Bırakmak İstiyorum” filmi; yaklaşık 6 saat süren bir “bilgi terapisi” sonunda katılımcıların sigarayı bırakmalarını sağlayan Emre Üstünuçar’ın bir seansının özeti niteliğinde... Kendisi de yıllarca sigara içen ve 2003’te katıldığı 5,5 saatlik bir seminer sonunda, sigaradan tamamen kurtulan Üstünuçar, insanlara basit, anlaşılır ve akıcı şekilde neden sigara içilmemesi gerektiğini değil, nasıl sigaradan kurtulacaklarını anlatıyor. Dünya çapında kabul edilmiş “Easyway - Sigarayı Bırakmanın Kolay Yolu” yöntemini geliştiren Allen Carr’ın yöntemlerinden yola çıkan Emre Üstünuçar; 10 yıldır Türkiye’ye uyarlayarak geliştirdiği terapilerini gerçekleştiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder