5 Nisan 2014 Cumartesi

İş Aramak Ciddi Bir İştir. Bu Hataları Asla Yapmayın



İş görüşmesine sırasında ne yapılması, nasıl davranılması, hangi tip kıyafetlerin giyilmesi gerektiğini bilmeyen yoktur. Hayatında hiç iş görüşmesi yapmamış olanlar bile kıyafetin derli toplu olması, ciddi ama kararlı davranış sergilenmesi gibi davranışlar sergilenmesi gerektiğini bilir. Ancak iş aramanın bir süreç olduğunu, görüşme öncesinde de dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu çok azımız biliyoruz.

İşten çıkarılana kadar beklemeyin

Buna "yumurta kapıya dayanıncaya kadar beklemeyin" de diyebiliriz. Çoğumuz işsiz kalınca iş aramaya başlarız. Acelemiz olduğu için de yeni bir iş bulmak dünyanın en zor işine dönüşür. Oysa halihazırda bir işimiz varken de yeni insanlarla tanışmak, ileride kariyerimize katkı sağlayacağını düşündüğümüz insanları yakın çevremizde tutmalıyız. Böylece işten çıkıp da yenisine ihtiyacımız olduğunda kimseyi sık boğaz etmemiş oluruz.

İsteklerimizi bilmek çok önemli

Aklınızdan nasıl bir iş geçiyor? Önünüze çıkacak, size maddi destek sağlamaktan başka yararı olmayacak bir işin peşinde misiniz? Çalışmayı düşündüğünüz sektör hakkında yeterli bilginiz var mı? Kariyeriniz hakkında ne istediğinizi biliyorsanız karşınızdaki işvereni veya insan kaynakları sorumlusunu istediğiniz yöne çekmeniz kolaylaşacaktır. Eğer ne istediğinizi siz bile bilmiyorsanız hiç boşuna çırpınmayın, kimseyi ikna edemezsiniz.

Mutlaka kartvizitiniz olsun

Dışarıya çıkarken çantanızda mutlaka kartvizitiniz olmalı... İş bulmanıza yardımcı olabilecek insanla ne zaman, nerede karşılaşacağınız belli olmaz. Tekrar görüşmek istediğiniz kişinin karşısında adınızı ve telefon numaranızı yazacağınız bir kağıt parçası aramak gibi berbat bir durum yoktur. Uzun süredir işsiz olsanız ve artık umudunuz kalmasa bile çantanızda her zaman bir kartvizitiniz olmalı...

E-Mail Adresinize Dikkat

Hotmail veya GMail'de kullandığınız melankolikadam@ veya ukalakiz@ gibi mail adreslerinizi çok beğeniyor ve eğlenceli buluyor olabilirsiniz. Ancak bunların sadece özel hayatımızdaki dostlarımız için geçerli olduğunu aklınızdan çıkartmayın. En iyisi, sadece adınız ve soyadınızdan oluşan bir e-mail adresini hemen alın. Pişman olmayacaksınız.

Ukalalık iyi değildir

İnsanlara kariyer planlarınızı anlatırken onların düşüncelerini mutlaka dinleyin. Çok bilmiş ve ukala havalarından vazgeçin. Unutmayın ki onlar size yardım etmeye çalışıyorlar. Her konuda ne kadar bilgili olduğunuzu dayatmanıza hiç gerek yok. Mütevazi davranmak her zaman işe yarar.

Can sıkıcı olmayın

İnsanların iş konuşmak için bir araya geldiği zamanlarda sadece sizinle değil, birbirleriyle de konuşmaya hakkı var. Eğer biriyle telefonla konuşuyorsanız da bu insanın sizden başka da işi olduğunu unutmayın.

Dış görünüşünüze özen gösterin

Hayalinizdeki sektörde çalışan insanlarla tanışma fırsatı çıktı diyelim. O gün özellikle iyi giyinmeye özen göstermeye bakın. El sıkışırken ürkek ve çekingen olmayın, dik durmayın, göz teması kurmaya çok özel bir önem verin. Bu arada saygılı davranmayı da unutmayın. Bunu iş görüşmesi için bir prova olarak görebilirsiniz, fakat unutmayın, kimse pejmürde kılıklı ve sakar adayları görüşmeye çağırmaz.

İddialı olun, itici değil...

Sağlam iş ilişkileri olan başarılı insanlar sayısız insanla konuşur ve aralarından sadece diğerlerinden bir şekilde farklı olanları hatırlar. Kendine güvenen, tuttuğunu koparan bir insan imajı yaratın ve bir lider gibi davranın. Fakat limitleri de fazla zorlamayın. İnsanlara ne kadar iddialı olduğunuzu göstermeye çalışırken itici bir tavır sergilemenize hiç gerek yok. Sadece pasif olmayın, bu bile yeter...

Hemen pes etmek yok

Eğer biri size "Maalesef, size uygun bildiğim bir iş yok" derse hemen sırtınızı dönmeyin. "Peki ortamın ne zaman canlanacağı hakkında bir fikriniz var mı?", "Bu meslekten başka kimleri tanıyorsunuz?", "Sizce benim bundan sonraki adımım ne olmalı?" gibilerinden sorular sormanızda hiçbir sakınca yok. Böyle sorular yöneltirseniz o işe gerçekten ilgili olduğunuzu göstermiş olursunuz.

Yalanlara sığınmayın

Referans çabası olarak, "Şu kişi bana numaranızı verdi, sizi aramamı tavsiye etti" demeyi beyaz yalan sınıfına sokuyor olabilirsiniz. Böyle bir "beyaz yalan" belki ilk etapta işinize de yarayabilir. Ancak yalanınızın kısa sürede mutlaka ortaya çıkacağını unutmayın. Bunu yaparsanız sadece o işi değil, arkadaşınızı da kaybedersiniz.

İnsanları kullanmayın

Unutmayın, hiç kimse şöyle veya böyle kullanılmayı sevmez. İşinizi hallettikten sonra ortalıktan kaybolmayın. Size yardımcı olan insanlara onları kullandığınız izlenimi vermeyin. Görüştüğünüz herkese sonradan telefonla, e-maille ya da basit bir notla teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Size yardımcı olmaya çalışan insanlara, önerilerini takip ettiğinizde elde ettiğiniz sonucu bildirin. Bir iş bulduğunuzda da size doğrudan faydası dokunmuş dokunmamış herkesi haberdar edin. Bu insanlarla işinizin bittiğini düşünebilirsiniz fakat yollarınız bir gün tekrar kesişebilir.

İş arayanlara siz de yardımcı olun

Eğer bir tanıdığınızın referansıyla iş bulduysanız bunun ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. İşe yerleştiğiniz zaman siz de başka insanlara yardımcı olmaya bakın. Başkalarının iş bulmasına yardımcı olmanın ne kadar önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın, elinizden geleni yapın.

İş bulma sürecini ciddiye alın

Yazımızın başlığında da belirttiğimiz gibi iş bulmak aslında ciddi bir iştir. Bu sürece karşı özenli davranmanız, deyim yerindeyse mesai harcamanız gerekir. Zaman sizin aleyhinize işleyebilir, süreç uzadıkça moraliniz bozulur, kendinize güveninizin azaldığını hissedersiniz. Bunlar doğaldır ama böyle oluyor diye de umudunuzu asla kaybetmeyin. Ertelemeyin, üşenmeyin, nasıl olsa bulamam diye moralinizi bozup yerinizde oturmayın. Mutlaka sizi mutlu edecek bir iş bir yerlerde vardır, bulmak için aramanız gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder