15 Nisan 2014 Salı

Katar: Dünyanın En Zengin Ülkesi



Körfez ülkelerinden Katar'ın ismini sık sık duyarız. Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Dubai kadar popüler değildir belki ama Katar ismi gündeme gelince insanlarımızın aklında Basra Körfezi'nde bir petrol ülkesi canlanır. Çöllerle kaplı, bedevi çadırlarının olduğu bir ülke olarak düşünen epeyce insan vardır.

Katar hakkında fikir sahibi olmak için öncelikle dünyanın en zengin ülkesi olduğunu bilmek gerek... 2013 yılına kadar dünyanın en zengin ülkesi olarak Lüksemburg bilinirdi ama bu yıldan itibaren birinciliği Katar aldı. Doğalgaz zengini Katar'ın servetinin ABD'nin servetini ikiye katladığını hatırlatalım. IMF tarafından hazırlanan bir rapora göre de Katar'da kişi başına düşen gayri safi milli hasıla geçtiğimiz yıl 88 bin 221 dolara ulaştı. Bu açıdan bakınca Türkiye'nin kişi başına milli gelirinin tam 7 katı geliri bulunuyor.

Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan Katar Emirliği, Basra Körfezi'yle, Suudi Arabistan arasında kapalı kalan bir ülke... Bu yüzden dış dünyaya açılmayı çok önemsiyor. Geçmişte, deniz ticareti ve inci avcılığıyla geçinen körfez ülkesi Katar Emirliği'nin 25 milyar varili aşkın petrol rezervi oldu4ğu biliniyor. Aynı zamanda dünyanın üçüncü en büyük doğal gaz kaynağına sahip... 81 ülkeden gelen, 37 farklı dil konuşan 1 milyon 600 bin yabancıya karşılık, 300 bin Katar vatandaşı bulunuyor.

Uzun yıllardır Al Thani ailesi tarafından yönetilen Katar'ın üyküsü, 1871-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer aldıktan sonra, Britanya İmparatorluğu'nun garantörlüğüyle Osmanlı'dan ayrılmasıyla başlıyor. 1972'de, Bin Hamad Al Thani, yönetime el koyarak, ülkenin bağımsızlığını ilan ediyor. 1974'de devlet tüm petrol çıkarma işlemlerinin kontrolünü ele geçirerek, Katar'ın refah yolculuğunun ilk adımını atıyor.

Ülkenin gerçek dönüşümü, 1995'de Şeyh Hamad bin Khalifa Al Thani'nin iktidarı babasından alarak başa geçmesiyle başlıyor. Şeyh Hamad, Katar 2030 Ulusal Vizyonu adı verdiği, köklü bir değişim programını adım adım hayata geçiriyor. Sürdürülebilir, çeşitlilik arz eden ve gelişmiş bir ekonomi kurma hedefiyle adeta Katar'ı yeniden yaratıyor. 2013 yılında, iktidarı yeni nesillere emanet etmek gerektiğini belirterek idareyi Oğlu Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'ye devrediyor.

Gelişen ve zengin bir ekonomiye ve canlı bir tüketim kültürüne sahip olan Katarlılar, Avrupa ve ABD'nin en lüks mağazalarını, otellerini, restoranlarını biliyorlar. En gözde spor turnuvalarını izliyorlar. Dünyanın en pahalı otomobillerini, en değerli saatlerini, mücevherlerini, çantalarını, giysilerini kullanıyorlar. İnşaata olduğu kadar sanat eserlerine de yatırım yapıyorlar. Gençleri dünyanın en iyi okullarında okuyor. Çoğu birden çok yabancı dil öğrenerek büyüyor.



Katar Hakkında Kısa Bilgiler

Katar İstatistik Kurumu'nun 2013 Ocak ayında yayınladığı bilgiye göre, ülkenin nüfusu 1 milyon 900 bin civarında... Nüfusun çok büyük kısmını yabancılar oluşturuyor. Katar vatandaşları ise nüfusun yaklaşık yüzde 15'i (Yaklaşık 300 bin)

Ülke nüfusunun 1.4 milyonunu erkekler oluşturuyor. Kadın nüfusu ise yalnızca 500 bin civarında... Bu dengesizliğin sebebi, çalışmak için gelen işçilerin ağırlıklı olarak erkek olması... Nüfusun yüzde 40'ı Arap, yüzde 18'i Hint, yüzde 18'i Pakistan, yüzde 10'u İran kökenli kişilerden oluşuyor. Yüzde 24'lük bir grubu, Nepal, Filipin ve Sri Lanka'lılar gibi azınlıklar oluşturuyor.

İşsizik oranı yüzde 0.1%. Gelir vergisi yok.

Katar ekonomisi yabancı işçilerin çalışmasıyla büyüyor.

Katar'da güvenlik sorunu yok denecek kadar az... Evlerin kapıları açık, arabalar anahtarı üzerinde bırakılıyor.

Şeyh Hamad'ın eşinin direktörlüğünü yaptığı Qatar Foundation tarafından oluşturulan Education City, Amerikan ve diğer ülkelerin önemli üniversitelerinin kampüslerini bünyesinde bulunduruyor.

ABD'nin Ortadoğu'daki en büyük hava üssü Katar'da yer alıyor. Bu yüzden Katar ABD'nin Ortadoğu'daki harekatlarında merkezi bir rol oynuyor.

Arap dünyasının en önemli televizyon kanalı Al Jazeera (El Cezire) yayın kuruluşunun merkezi Doha'da bulunuyor.

2022 FIFA Dünya Kupası Katar'da yapılacak.. 9 açık hava stadyumu inşaatı ve mevcut stadyumun geliştirilmesi için 3 milyar dolarlık bir bütçe ayrıldı.

Katar, "kaliteli turizm" anlayışıyla, müzelerini yeniliyor. Katara Kültür Köyü, Katar Milli Kütüphanesi, İslam Eserleri Müzesi, lüks North Beach tatil merkezi gibi külturel ve sportif alanların yanısıra, Qatar Havayollarına büyük yatırım yapıyor. Hükümet 2010-2013 yılları arasındaki turizm yatırımları için 20 milyar dolar tahsis etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder