4 Nisan 2014 Cuma

ABD Bedava Kablosuz İnternete Hazırlanıyor



ABD hükümeti, ülke genelinde kablosuz internet kullanımını ücretsiz hale getirmek için çalışma başlattı. Washington Post’un manşetten yayınladığı habere göre ABD Başkanı Barack Obama, tüm ABD’yi kapsayacak ve cep telefonu kullanımını da tamamen ortadan kaldıracak, ücretsiz ‘süper Wi-Fi’ ağı kurmayı planlıyor. Böylece Başkan Obama’nın çılgın projesi hayata geçmiş olacak.

Ancak 178 milyar dolarlık ABD kablosuz iletişim pazarını ortadan kaldırabilecek bu girişime, telekominikasyon şirketleri şiddetle karşı çıkıyor. Telefon şirketlerinin istemediği bu uygulamaya Google ve Microsoft gibi dev teknoloji kuruluşları destek veriyorlar.

Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından hazırlanan projenin inovasyonda bir patlama yaşanabileceği belirtiliyor. Sistemin devreye girmesi pek çok teknolojik yeniliği de beraberinde getirecek. Evlerde kullanılan kablosuz internet erişimine göre çok daha güçlü bu sistem, kalın duvarlardan geçebildiği gibi, araç hareket ederken de bağlantı mümkün olacak.

Cep Telefonları da Ücretsiz Bağlanacak

Uygulamanın devreye girmesi için halen birkaç yıllık süre olduğu belirtilse de, internet bağlantı özelliği olan cep telefonları da ücretsiz olarak arama yapabilecek. Ancak telekom şirketleri, mevcudiyetlerini tehlikeye sokacağını savunarak hükümet tarafından hazırlanan girişime karşı lobi faliyetlerini hızlandırdı.

AT&T, T-Mobile, Verizon, Intel ve Qualcomm, FCC’ye gönderdiği mektupta hükümetin internet yayını yapılacak frekansı işletmek için kendilerine devretmesi gerektiğini savundu. Çip üreticisi Intel de, internet yayınının pek çok frekansın karışmasına neden olabileceğini öne sürdü. Cumhuriyetçiler ise plana, ABD hazinesine milyarlarca dolarlık ek yük getireceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder