12 Nisan 2014 Cumartesi

Sinema seyircisinin yeni gözdesi: Mandıra Filozofu



Mandıra Filozofu Mustafa Ali'yi ilk kez "Çocuklar Duymasın" dizisinde tanımıştık. Diziyi takip edenlerin çok iyi tanıdığı Mustafa Ali karakteri, çalışmanın her biçimine karşı olmasıyla, yaşamsal ihtiyaçlarını doğanın verdiği nimetlerden karşılama felfesiyle kısa sürede dikkat çekmiş, kapitalist düzene getirdiği muhalif eleştirilerle önemli bir hayran kitlesi edinmişti.

Müfit Can Saçıntı'nın canlandırdığı Mustafa Ali karakteri, 4 Nisan tarihinden itibaren sinema salonlarında da Mandıra Filozofu rüzgarı estirmeye başladı. Gösterime girdiğinin birinci haftasında 206 bin 204 seyirciye ulaşan Mustafa Ali, -kendisi paradan puldan pek hoşlanmasa da- sinema gişelerinde 2 milyon 32 bin 285 Lira hasılat topladı. Eski parayla konuşacak olursak, "Mandıra Filozofu"nun sadece 7 günlük hasılatı 2 trilyon lirayı geçti.

Sinemalarda büyük ilgi gören "Mandıra Filozofu"nun çekimleri, geçtiğimiz yaz aylarında Bodrum'un Çökertme yöresinde gerçekleştirildi. Çekimlerden önce filmin yapımcısı Birol Güven ile birlikte Çökertme yöresine giden Müfit Can Saçıntı, "Mandıra Filozofu"nun yaşayabileceği en uygun yerin burası olduğuna karar verdi.



Mekan olarak Çökertme'nin seçilmesi üzerine filmin konusunun bu yönde şekillendiğini söyleyen Müfit Can Saçıntı, "Mandıra Filozofu"nun konusunu şu sözlerle aktarıyor: "Mustafa Ali 45 yaşındadır. Bodrum'un Çökertme yöresinde yaşamaktadır. Modern hayata ve iş dünyasına sırtını dönmüş olan kahramanımız, günlerini bol bol kitap okuyarak geçirmektedir. Beslenme ihtiyacını doğanın verdiği nimetlerden faydalanarak karşılar. Günün birinde yöreye İstanbul'dan zangin bir işadamı gelir. Hayatı boyunca sürekli çalışmış olan 55 yaşındaki Cavit'in tek amacı daha çok çalışmak, kazanmak ve birikim yapmaktır. Mustafa Ali'nin arazisini satın alarak buraya bir butik otel yapmayı planlar. Ancak Mustafa Ali'yle tanıştığı andan itibaren artık hayatına başka gözle bakacak, o güne kadarki hayat felsefesi bir anda altüst olacaktır."

Mandıra Filozofu Mustafa Ali'nin yaşadığı kulübe ve bahçesi sıfırdan tasarlandı. Zeytin ve keçiboynuzu ağaçlarının bulunduğu bahçeye, senaryo gereği mandalina gibi meyve ağaçları da dikildi. Ayrıca sebzelerin ekildiği bir de bostan yapıldı. Film ekibi, bahçeye gerekli suyu temin edebilmek için kuyu kazıp kanallar açtı.

Yapımcı Birol Güven ve yönetmen Müfit Can Saçıntı; bir bölümü Yunan adalarında çekilmesi planlanan 'Mandıra Filozofu Mustafa Ali' için Ege'nin diğer yakasında da uygun mekan aradı. Yunan adalarını gezen ikili, Kaliminos - Vati adasında çekim yapmaya karar verdi. 'Mandıra Filozofu'nun eğlenceli hikayesinin anlatıldığı filmde; Begüm Öner ve Ceyhun Fersoy da başrolleri paylaşıyor.

Mandıra Filozofu

Yönetmen: Müfit Can Saçıntı
Oyuncular: Müfit Can Saçıntı, Rasim Öztekin, Ayda Aksel, Eser Eyüboğlu, Begüm Öner, Ahu Sungur, Hakan Bulut, Kemal Kuruçay, Gülnihal Demir, İlyas İlbey
Yapımcı ve Senarist: Birol Güven
Görüntü Yönetmeni: Selçuk Ekmekçiler
Kurgu: Kalender Hasan
Sanat Yönetmeni: Cem Ülkü İlker
Müzik: Aydın Sarman, Burcu Güven
Türkiye Dağıtımı: Cine Film
Yapımcı Şirket: MinT Yapım
Gösterim Tarihi: 4 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder