6 Nisan 2014 Pazar

Cep Telefonuyla Konuşmayı Sevdiğimiz Kesinleşti



Türk milleti olarak cep telefonuyla konuşmayı sevdiğimizi biliyoruz. Evlerde, iş yerlerinde, otobüs ve metrolarda, bulvarlarda, alışveriş merkezlerinde, kısacası yaşamın her alanında cep telefonunun çok özel bir yeri var.

Bunu zaten biliyorduk da, kısaca BTK olarak bilinen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun geçenlerde yayınladığı veriler, Türk insanının cep telefonuyla yatıp kalktığını, bütçesinin önemli bölümünü cep telefonuna ayırdığını kesinleştirdi. Son iki senedir kişi başına ortalama aylık mobil telefonla konuşma süresinde Türkiye'nin artık Avrupa'nın zirvesinde yer aldığını da belirtelim. Avrupa'daki cep telefonu trafiğinde birinciliği yine kimseye kaptırmadık.

BTK'nın yayınladığı rapordaki verilere göre, Türkiye'de geçtiğimiz yıl ses, data ve mesaj trafiğine 32,3 milyar lira harcandığı ortaya çıktı. Bu rakam eski parayla 32 katrilyon lira anlamına geliyor. Türk insanının cep telefonu sevdasının rakamsal sonucu bu oldu. Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea'nın 2013 yılındaki net satış gelirleri yüzde 9 artışla 26 milyar liraya ulaştı. Diğer işletmecilerin net satış gelirleri de 6 milyar lira olunca 2013 yılında 32 milyar liralık "alo" demiş olduk. 2012 yılında bu rakamın 24 milyar lira olduğunu düşünecek olursak cep telefonu kullanımındaki yükselen tempo bariz şekilde ortaya çıkıyor.

Konuşma ve mesaj trafiğinde son durum

Sabit ve mobil telefon trafiği miktarı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 202,6 milyar dakikaya ulaştı. Söz konusu trafiğin 17,7 milyar dakikasını sabit hatlardan yapılan görüşmeler oluştururken, sabit trafik 2012'ye göre yüzde 14 azalış gösterdi. Mobil telefonlardan yapılan görüşme miktarı ise 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,5 artarak 185,9 milyar dakika oldu.

İnternet ortamında mesajlaşmanın yaygınlaşması kısa mesaj (SMS) sayılarındaki artış oranının yavaşlamasına neden oldu. 2012 yılında bir önceki yıla göre bu oran yüzde 8,3 iken, geçen yıl yüzde 1,57'ye geriledi. 2013 yılında toplam 177 milyar 629 milyon SMS gönderildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder